Për projekte të vogla dhe të thjeshta, “bëje vetë” mund të funksionojë. Për projekte të ndërlikuara dhe të rrezikshme, telefononi një profesionist.

Ka diçka tërheqëse në idenë “Bëje Vetë” të një projekti të rinovimit të shtëpisë. Duke u marrë me një punë vetë, ju mund të kurseni para në kostot e punës dhe të shijoni punën që është bërë me duart tuaja.

Por realiteti është se disa projekte është më mirë t’u lihen ekspertëve. Kontraktorët profesionistë mund të përballojnë detyra që janë të komplikuara, që kërkojnë kohë ose janë krejtësisht të pakëndshme. Pavarësisht nëse planifikoni të dekoroni të gjithë shtëpinë tuaj ose thjesht të rimodeloni një pjesë të një dhome, do bënit mirë të bëni një zgjedhje të zgjuar midis “bëje vetë” ose të paguani një profesionist.

Po ju japim disa këshilla për t’ju ndihmuar të zgjidhni.

Kur mund të provoni “BËJE VETË”?

  • Kur projekti është mjaft i vogël për të mësuar shpejt.

Është ide e mirë që të merrni pak kohë për të hulumtuar një punë për rimodelimin e shtëpisë përpara se të filloni. Nëse jeni të gatshëm të mësoni hapat, një projekt “bëje vetë” mund të ketë kuptim.

  • Kur keni durim për të përballuar gabimet e vogla.

Është e pritshme që projekti juaj “BËJE VETË” të mos jetë i përsosur në provën e parë. Do t’ju ndihmojë nëse jeni mjaft fleksibël për të përballuar gabimet e vogla.

  • Kur ju e shihni riparimin e shtëpisë më shumë si hobi sesa punë.

Nëse ju pëlqen zdrukthtaria, lyerja dhe aktivitetet e tjera të lidhura me rinovimin, mund të shijoni një projekt “BËJE VETË” që i përfshin ato ose detyra të ngjashme. Ju madje mund ta gjeni procesin po aq të këndshëm sa rezultati përfundimtar.

  • Kur ju jeni në rregull me “mjaft mirë”.

Ekziston mundësia që projekti juaj të mos dalë aq mirë sa puna e një profesionisti. Nëse problemet janë të vogla dhe do të jeni në gjendje të jetoni me rezultatet, mund të jetë e dobishme të provoni një punë të vogël “BËJE VETË”.

Kur është më mirë të punësosh një kontraktues për rinovimin e shtëpisë?

  • Kur një gabim do të kishte pasoja të rënda ose katastrofike.

Nëse një gabim do ta bënte shtëpinë tuaj të pasigurt – instalime elektrike të gabuara që mund të shkaktojnë zjarr, për shembull – nuk ia vlen të rrezikoni ta bëni vetë. Delegoni projekte që mund të ndikojnë në mirëqenien e familjes suaj ose që do të ishin të shtrenjta për t’u korrigjuar nëse nuk bëhen siç duhet. Kontraktorët me reputacion do të kenë siguri dhe do të ofrojnë garanci për punën e tyre, e cila ju mbron ju si pronar të shtëpisë. Nëse ata bëjnë një gabim ose më keq, dëmtojnë pronën tuaj, ata do të paguajnë për ta rregulluar problemin.

  • Kur rinovimi i shtëpisë kërkon leje.

Shumë lokalitete kërkojnë leje për punë elektrike, strukturore dhe të tjera të mëdha. Ju duhet të kontaktoni bashkinë e qytetit tuaj dhe të pyesni kontraktorët lokalë se cilat leje rimodelimi kërkohen në zonën tuaj. Këto punë në përgjithësi kërkojnë njohuri të specializuara, kështu që është më mirë të lini një profesionist të merret me këtë punë.

  • Kur është më mirë ta shpenzoni kohën juaj për diçka tjetër.

Pagesa e një kontraktori mund t’ju çlirojë për aktivitete të tjera, të tilla si të kaloni më shumë kohë me familjen tuaj. Nëse u jepni përparësi këtyre aktiviteteve të tjera, më mirë të punësoni një profesionist.

  • Kur ju po planifikoni të shisni shtëpinë tuaj.

Kur të përgatiteni për të shitur shtëpinë tuaj, do të donit që ajo të jetë në gjendjen më të mirë të mundshme. Një punë amatore “BËJE VETË” mund të jetë pengesë për blerësit e mundshëm. Ata madje mund të pyesin nëse shtëpia ka probleme të tjera.

Kur shqyrtoni një projekt për përmirësimin e shtëpisë, ju duhet të bëni dallimin midis një pune “BËJE VETË” dhe asaj që duhet të trajtohet nga një kontraktues me përvojë. Duke marrë parasysh kohën që duhet të shpenzoni për projektin, përvojën tuaj dhe vështirësinë e punës, ju mund të peshoni përfitimet dhe të merrni vendimin më të mirë për situatën tuaj.